Registrácia

Nevieš ako začať? Tak čítaj!

30. októbra 2016

Milý študent, milá študentka,

 

nastal čas na písanie záverečnej práce a ty sa nevieš pohnúť z miesta? Mnohí spomedzi tvojich spolužiakov už intenzívne pracujú na svojich dielach, ale ty si ešte bezradne prezeráš vypísané témy a rozhoduješ sa, ktorá z nich je tá pravá? Ak ťa trápia tieto, alebo iné otázky súvisiace s písaním záverečnej práce, si na tom správnom mieste.

Poďme sa na to pozrieť pekne od začiatku. Ako vybrať vhodnú tému? Vo svojom štúdiu si sa našiel, baví ťa a ty už máš istú predstavu či víziu, ktorým smerom by sa tvoja práca mohla uberať, ale potrebuješ trochu postrčiť? Alebo naopak, študuješ niečo, čo ťa absolútne nebaví a všetky tie vypísané témy sú ti cudzie? Pozri sa na to s nadhľadom. Je dobré vybrať si tému, ktorá spadá do kategórie takzvaných „výziev súčasných vied“. Že o čo ide? V každom odbore sa nájde téma, ktorá je tak povediac v plienkach. Poskytuje dostatok priestoru na tvoj  osobný rozvoj. Môžeš sa na danú problematiku pozrieť úplne inak ako všetci ostatní a možno práve tento tvoj pohľad sa ukáže ako prelomový.

Ďalšou možnosťou je, skúsiť svojou prácou osloviť širšie spektrum ľudí ako len skúšajúcich. Mnohé témy sú aplikovateľné v praxi. Okrem nadobudnutia užitočných skúseností, ktoré získaš, môžeš osloviť budúcich potenciálnych zamestnávateľov.

Ak si pri výbere témy, naopak, totálne bezradný a nevieš, z ktorého konca začať, nechaj sa viesť svojím školiteľom, resp. u zverejnenými témami na katedre. Neoslovila ťa predsa len žiadna z nich? Aj na to existuje riešenie. Na výške som mal spolužiaka, ktorý sa pri svojom výbere neriadil podľa toho, či so svojou prácou zahviezdi, ale podľa sympatií k tomu-ktorému pedagógovi. Otvorene sa priznal, že je celkom pohodlný a keby nad sebou nemal pevnú ruku školiteľa, ktorá by ho do všetkého naháňala, asi by začal prácu písať 5 minút po 12.

Je len na tebe, ktorou z uvedených ciest sa vyberieš, ale určite ti odporúčam vybrať si tematiku, ktorá pre teba nie je totálna španielska dedina, pretože aj keď možno zveríš svoju prácu do našich rúk, bude sa nám tiež lepšie pracovať, ak nás budeš vedieť trošku usmerniť podľa svojich požiadaviek, aby sme spolu dospeli k výbornému dielu, ktoré si obhájiš na jedničku

Osobne si myslím, že druhým najdôležitejším kritériom pre dobrú záverečnú prácu hneď po téme je samozrejme vedúci záverečnej práce, alebo ak chceš, školiteľ. Určite so mnou budeš súhlasiť, že nie je školiteľ ako školiteľ. Niektorí starostlivosť o študentov neberú až tak vážne a nechajú vás pri písaní napospas osudu, lebo nemajú dostatok času a odkážu vám akurát, že sa máte zastaviť po 2-3 mesiacoch s polovicou hotovej práce. To teda nie je ktovieaká pomoc! Na ich obhajobu ale tiež treba dodať, že im je jasné, že v dnešnej dobe to mnohí študenti so štúdiom až tak vážne neberú a derú lavice v posluchárni len pre pár písmeniek pred menom, ktoré im podľa štatistík zabezpečia lepšie možnosti na pracovnom trhu či vyšší plat. Platí však, že dobrý školiteľ ťa má nasmerovať, čomu by si sa mal určite venovať, čo radšej vynechaj, čo si pred písaním určite prečítaj, aby si sa mal od čoho odpichnúť.

Keď si si už konečne správne zvolil tému aj školiteľa, je pred tebou ďalší krok – porozmýšľať nad tým, ako asi celá bakalárka či diplomovka bude vyzerať, či sa budeš vyslovene venovať len teórii, alebo či tam potrebuješ riešiť aj praktickú časť. Ak áno, ktorý spôsob spracovania praktickej časti si vyberieš – anketa, experiment, príklad… Predtým si ale určite dohodni prvé sedenie so svojím školiteľom, aby vaše predstavy neboli úplne rozdielne.

Takže, ak by som to na záver mal zhrnúť, prvým krokom k úspešnému štartu je samotná téma záverečnej práce, tvoj školiteľ a vaša prvá konzultácia. Keď už máš toto všetko absolvované, môže sa začať makať, alebo nám proste napíš a my Ti s tým radi pomôžeme.

Späť k článkom