Registrácia

Prokrastinácia – študentské umenie alebo prekliatie

14. októbra 2017

Prokrastinácia: Umenie alebo prekliatie?

          Bohužiaľ, toto poznáme všetci… skoro každý študent, okrem malej skupinky „bifľošov“, je priamo majstrom prokrastinácie. No dokonca aj ja… zatiaľ čo zajtra ma čaká test z biochemické laboratórnej techniky a aj keď viem, že sa proste učiť musím, sedím a píšem článok. Asi je niečo pravdy na tom, že prokrastinácia je umenie stihnúť polhodinovú prácu za osem hodín a osemhodinovú za pol hodiny. Táto polhodina ma čaká hneď, ako vám vysvetlím, kde sa to v nás berie.

Kde leží tajomstvo prokrastinácie?

          Korene prokrastinácie ležia hlboko v našom podvedomí a samotný jav by sme mohli jednoducho vysvetliť pomocou psychológie. Je to jednoduché. Činnosť, ktorá nás baví (hry, pivo s kamarátmi, dobrá kniha) udrží našu pozornosť dlhšie, pretože ju robíme radi. Avšak práca, ktorá je pre nás namáhavá, vyžaduje premýšľanie a spravidla pre nás nebýva až tak atraktívna, naopak vyžaduje úplné sústredenie, nie je pre našu pozornosť zaujímavá. Ak vás teda vyruší cinknutie FB, zrazu dostanete chuť si pri písaní bakalárky prejsť, čo kto zdieľa na svojej časovej osi. Potom si prečítate niektoré statusy, články, popozeráte fotky a pár si vecí si vyhľadáte na internete, aby ste sa dozvedeli viac. Idete sa navečerať, osprchovať, medzitým vám zavolá kamarát a vy zrazu zistíte, že večer, vyhradený na písanie bakalárky, je zrazu preč. Skrátene, všetky činnosti vás bavia viac, než práca. Prokrastinácia je teda neschopnosť udržať pozornosť najmä vtedy, keď ide o povinnosti.

Ako sa brániť pred prokrastináciou?

          Umenie prokrastinovať dokonale a na najvyššom stupni dokáže len málo z nás. Poznám človeka, ktorý písal tri mesiace bakalárku a nakoniec ju zvládol za tri dni. Síce vyletel, ale stihol ju dokončiť v riadnom termíne. To je znak dokonalej prokrastinácie. Takto ďaleko ju však dokáže posunúť len málokto. Ak patríte k hŕstke odvážlivcov, potom môžete očakávať veľmi dobrodružný (aj keď psychicky náročný) život. Na svoje povinnosti nebudete mať čas, ale aj tak budete všetko zvládať a ešte si nájdete chvíľu na veľa zábavnejších vecí. Pokiaľ však podobne ako ja patríte k tej skupine ľudí, ktorá má rada svoj kľud, mám pre vás radu. Pri práci sa izolujte od sveta, zájdite do knižnice, do kaviarne alebo do parku a študujte či pracujte tam. Neberte si so sebou telefón a nepripájajte sa na internet. Taktiež si nikoho neberte so sebou a určite to zvládnete.

Tím portálu Práce na mieru – www.pracenamieru.sk

 

Späť k článkom