Registrácia

Kde sa ubytovať, ako študent? Je lepší “mamahotel” alebo internát?

30. septembra 2017

Si študent a pokladáš si otázku „mamahotel“ či internát?

            Jedna z prvých vecí, ktorú každý študent rieši, ešte než nastúpi na školu, je ubytovanie. Ono sa ťažko študuje, keď nemáte kam zložiť hlavu…to určite všetci uznáte. Ale pre ktorú z dostupných možností sa rozhodnúť? Záleží na Vás, ako ste moc pohodlní a šetrní, každá z možností ma svoje pre a proti. Rozoberme si to podrobnejšie.

Doma je to zadarmo, ale je to „život“?

           To najjednoduchšie, čo každého napadne, je ostať bývať doma a nič po ukončení strednej školy nemeniť. Prečo aj nie, keď sa doma o vás každý postará. Navaria vám, operú, v niektorých prípadoch vám rodičia budú ešte aj vreckové dávať. To znamená veľké výhody a mohutné zázemie, ktoré vám inak bude chýbať. Avšak život doma so sebou nesie aj radu nevýhod. Sám som takto prvý semester býval, pretože sa mi nepodarilo obstojné ubytovanie a môžem teda stručne zhrnúť, čo moc príjemné nebolo: neustály dohľad (kdeže párty a to ešte si priviesť domov priateľku…), povinné domáce práce, žiadny kľud (na učenie, písanie diplomoviek, bakalárok, seminárok, na odpočinok…), každý s vami rieši všetky vaše rozhodnutia… a to je len to, čo človeka vytáča asi najviac.
Takže bývať doma je pohodlné, ale má to aj svoje temné stránky. Navyše každodenné dochádzanie nemusí byť vždy príjemné, dokonca ani reálne.

Nie každému vonia život na internáte

         Pokiaľ teda nechcete bývať doma, ako študent, znášať neustály dozor rodičov a dochádzať, tak sú pre vás najjednoduchším riešením študentské domovy – internáty. Tie som ale ja odmietol, pretože som tam proste byť nechcel. Na rôznych návštevách som tam strávil pár nocí s priateľmi a neprišlo mi to ako niečo, kde by som chcel prežívať niekoľko rokov. Pravda, život na internátoch je veselý, máte tam kamarátov pokope, žijete si študentský život, ale….! Kto má rád svoj pokoj a súkromie, určite bude ťažko znášať občasné párty, akcie a neustálu prítomnosť spolubývajúcich, prípadne spoločenské sprchy (aj s takými sa dá stretnúť). Navyše kvalitné bývanie na internáte závisí veľmi od školy, teda internáty sa mierne v kvalite líšia, avšak neočakávajte ani v najlepšom prípade žiadny luxus. Pranie a žehlenie je tiež jedna z príčin, prečo sa treba raz za čas zastaviť aj doma.

Postaviť sa na vlastné nohy? Najlepšie riešenie!

             Osobne som zvolil tretiu možnosť, ktorá mi prišla najprijateľnejšia – postaviť sa na vlastné nohy a nájsť si vlastné bývanie. Zo svojich zdrojov by som ho sám ťažko utiahol, také príjmy nemám, aby som bol schopný dávať 200 EUR na nájom a ešte aby mi ostalo na všetky nákupy a výdaje. Zariadiť si svoj vlastný súkromný byt, to sa pri štúdiu podarí iba zlomku z nás. Avšak ak dáte dokopy partnera, kamarátov a ich polovičky, môžete si prenajať byt spoločne, čo rieši značne finančný problém. V dobrom kolektíve sa navyše o súkromie báť nemusíte, taktiež si môžete večerné akcie medzi sebou dohodnúť a je to oveľa jednoduchšie, ako s úplne cudzími spolubývajúcimi. Je to síce celkom náročné, vybrať správny byt, avšak takéto ubytovanie, čo sa pohodlia týka, je na nezaplatenie.

Späť k článkom