Registrácia

Číslovanie strán vo worde od určitej strany

28. decembra 2020

Číslovanie strán vo Worde od určitej strany

            Číslovanie strán vo Worde od určitej strany je jedna z vecí, s ktorými sa musia študenti popasovať pri písaní bakalárskych či diplomových prác. V tomto článku si ukážeme jednoduchý postup, ako číslovať strany vo worde od určitej strany. Bakalárska práca a diplomová práca vyžaduje, aby si študenti nastavili číslovanie od úvodu, teda za automaticky generovaným obsahom.

Ako číslovať strany vo worde od určitej strany?

            Ak chceme nastaviť číslovanie strán od úvodu napr. v bakalárskej alebo diplomovej práci, je potrebné si nastaviť zlom strany. Ukážeme si postup aj s obrázkami pre jednoduchšie pochopenie. V otvorenom dokumente Wordu prejdeme na „Rozloženie strany“ a klikneme na „Zlomy“.

Obrázok 1 – Nastavenie zlomu strany

Nastavenie zlomu strany

            Po rozkliknutí „Zlomy“ sa nám ukáže viacero možností. Na číslovanie strán vo Worde budeme potrebovať kliknúť na „Nasledujúca strana“. Kurzor je potrebné mať nastavený na strane obsahu, v hociktorom riadku za ním (nie však v päte dokumentu).

Obrázok 2 – Kurzor nastaviť do riadku za obsah

Kurzor nastaviť do riadku za obsah

            Je jedno, do ktorého riadku kliknete. Je len potrebné, aby to bol riadok pred prvým hárkom, ktorých chcete očíslovať. Ak chcete nastaviť číslovanie od úvodu, musíte sa dať na poslednú stranu obsahu, resp. pred stranu Úvodu. Následne postupujete s nastavením zlom u strany.

Obrázok 3 – Nasledujúca strana zlom

Nasledujúca strana zlom

Číslovanie vo worde – ako odstrániť prepojenie s predchádzajúcou stranou?

            Po nastavení zlomu strany prejdite na stranu úvodu. Stranu, od ktorej chcete začať číslovať. Kliknite do pätičky tohto hárku (dvojklik do spodnej časti hárku, ako možno vidieť na obrázku nižšie. Je potrebné odkliknúť „Prepojiť s predchádzajúcim“. To zabezpečí, že sa číslovanie začína od tejto strany a nebude na žiadnej strane pred Úvodom. Takto nastavíme číslovanie vo Worde od určitej strany pre bakalárske a diplomové práce.

Obrázok 4 – Prepojenie s predchádzajúcim

Prepojenie s predchádzajúcim

            Už stačí vykonať posledný krok a číslovanie je vo worde začína od určitej strany, teda od Úvodu. Najčastejšie sa bakalárske a diplomové práce číslujú v strede dolu.

Obrázok 5 – Číslo strany spodná časť

Číslo strany spodná časť

            Číslovanie strán vo Worde od určitej strany je možné len vtedy, ak sa vypne prepojenie s predchádzajúcimi stranami. V opačnom prípade sa strany budú stále zjavovať aj na stranách, kde ich nechceme. Je potrebné dodržať všetky uvedené kroky, ak chceme číslovať až od určitej strany. Ak nám stačí jednoduché číslovanie od začiatku dokumentu, stačí spraviť len posledný uvedený krok. Nastaviť sa do päty hociktorého hárku a nastaviť číslovanie strán.  

Späť k článkom